El dia 14 d’abril entra en vigor la nova obligació de dur a terme el registre salarial de les empreses, recollit en el Reial Decret Llei 902/2020 de 13 d’octubre de 2020.
L’objectiu d’aquesta norma és fer efectiu el dret a la igualtat de tracte i a la no discriminació entre dones i homes en matèria retributiva, desenvolupant mecanismes per identificar i corregir la discriminació en aquest àmbit.
Totes les empreses han de tenir un registre retributiu de tota la seva plantilla, inclòs el personal directiu i els alts càrrecs. Aquest registre té per objecte garantir la transparència en la configuració de les percepcions, de manera fidel i actualitzada.
Què ha d’incloure el registre salarial ?
Quines dades ha d’incloure:
Salaris.
Complements salarials.
Percepcions extra salarials.
Hores extraordinàries.
Hores complementàries.
Com s’han de mostrar les dades?
- Desagregats per sexes.
- Distribuïts per:
- Grups professionals
- Categories professionals
- Llocs de treball iguals o de igual valor
Què es calcula?
- Mitjana aritmètica
- Mediana
*Atenent a la naturalesa de la retribució dels conceptes assenyalats.
En el cas de que la diferencia superi el 25% entre gèneres, l’empresa ha de justificar el motiu; no estarà fora de la llei sempre i quan sigui per una raó justificada (per exemple, degut a factors com l’antiguitat, dietes, hores de jornada…).
Com s’ha de garantir la igualtat salarial? El concepte de “treball de igual valor”
Un treball de igual valor ha d’equivaler al mateix salari. Per determinar si la tasca és equivalent, s’ha de comparar la tasca desenvolupada i no el nom del càrrec.
Dos treballs en els que coincideixin les funcions, les condicions sol·licitades pel seu desenvolupament (formatives, educatives, etc), que coincideixin així mateix en els factors relacionats amb el seu desenvolupament i les condicions laborals en que es duguin a terme, impliquen un treball de igual valor.
En definitiva, quan 2 llocs de treball, tot i tenir una denominació diferent, coincideixin en tots aquests factors, es determina que han de ser compensats de la mateixa manera.
Amb quina temporalitat cal actualitzar el registre?
El període temporal de referència és amb caràcter general l’any natural, sense perjudici de les modificacions que siguin necessàries en cas d’alteració substancial de qualsevol dels elements que integren el registre.
És per això que en la major brevetat possible, des de la Gestoria us enviarem el registre salarial de la vostra empresa, el qual haureu de tenir a disposició en cas d’Inspecció de Treball.
Newsletter Babià
Deixa'ns el correu electrònic i rebràs informació sobre les novetats de Babià Gestoria.
Vols coneixer més?Assessoria Laboral
En el nostre servei d'assessoria laboral realitzem tota la gestió laboral acompanyada del corresponent assessorament per a cada cas i cada part.
Conèixer més
Articles relacionats
La importància del preavís en la baixa voluntària d'un treballador
perNone04/03/2025LaboralEl preavís és una obligació legal i convencional que regula la finalització de la relació laboral quan és el treballador qui decideix dimitir o no renovar ...
Comptes bancaris compartits i herències: poden fer-ho tributar sense saber-ho?
perPere Babià Díez25/02/2025Interès generalExisteix un risc fiscal clau per als qui són cotitulars en comptes bancaris d'un mort. Hisenda pot interpretar uns certs moviments financers com una acceptació tàcita de l&...
La Llei de Segona Oportunitat 2025: Una solució real per a famílies endeutades
perPere Babià Díez12/02/2025Interès generalLa Llei de Segona Oportunitat (LSO) no només beneficia els autònoms i empresaris. Cada cop més famílies que han acumulat deutes per hipoteques, préstecs personals...