S’ha aprovat recentment la Directiva UE 2024/2853, que actualitza el marc legal de la responsabilitat per danys causats per productes defectuosos, derogant l’anterior Directiva de l’any 1985, i els estats hauran d’adaptar les seves normes internes al contingut d’aquesta directiva abans del 9 de desembre de 2026.
Per si us resulta d’interès per a la planificació futura de les vostres pòlisses amb cobertura de la RC de producte, us indiquem els principals canvis que conté respecte a la normativa anterior:
- Ampliació de la definició de “producte”: La nova directiva amplia la definició de “producte” per incloure béns digitals i productes amb components d’intel·ligència artificial (IA), reflectint l’evolució tecnològica i la digitalització del mercat.
- Responsabilitat objectiva dels operadors econòmics: Es manté i es reforça la responsabilitat objectiva (sense necessitat de demostrar culpa) dels fabricants i altres operadors econòmics pels danys causats per productes defectuosos, assegurant una distribució equitativa del risc inherent a la producció moderna.
- Adaptació a nous models de negoci: La directiva aborda les particularitats de l’economia circular i les cadenes de subministrament globals, establint normes clares per garantir la responsabilitat en contextos de reutilització, reciclatge i remanufactura de productes.
- Facilitació de reclamacions per part dels perjudicats: S’introdueixen mesures per reduir les dificultats que afronten les persones perjudicades a l’hora de presentar reclamacions, especialment en casos que involucren tecnologies complexes. Això inclou la inversió de la càrrega de la prova en determinades circumstàncies, facilitant que els demandants demostrin l’existència d’un defecte i el nexe causal amb el dany sofert.
Es reforça així la protecció dels consumidors ampliant l’àmbit de responsabilitat dels fabricants i altres operadors econòmics. En incloure productes digitals i aquells amb components d’IA, es garanteix que els perjudicats puguin reclamar indemnitzacions per danys causats per una gamma més àmplia de productes.
A més, en facilitar el procés de reclamació i ajustar les normes a les realitats del mercat actual, es promou una major seguretat jurídica i s’estableixen condicions de competència equitatives en el mercat interior.
Probablement no caldria fer canvis per cada onada d’innovació de productes o serveis si les normes fossin redactades amb ànim de perdurar, però aquesta és la hipertròfia legislativa que tenim a Europa i convé tenir-la present en la planificació i anàlisi de riscos empresarials.
Newsletter Babià
Deixa'ns el correu electrònic i rebràs informació sobre les novetats de Babià Gestoria.
Articles relacionats
Les empreses no poden acomiadar disciplinàriament als treballadors sense abans obrir un tràmit d’audiència prèvia
perJudit Espinalt04/12/2024Interès generalAbans de procedir a l’extinció del contracte de treball per acomiadament disciplinari, les empreses hauran de permetre que la persona treballadora es defensi dels càrrecs que se...
Hisenda obligarà els aturats a presentar la declaració de la renda a partir de l'any que ve
perPere Babià Díez22/11/2024Comptable fiscalL'Agència Tributària obligarà tots aquells contribuents que hagin cobrat la prestació per desocupació aquest any a presentar la declaració de la Renda ...
Quin tipus d'IVA s'aplica a les obres d'habitatges
perPere Babià Díez18/11/2024Comptable fiscalObres de construcció o rehabilitació
Tributen al tipus reduït (10%) les operacions següents:
- Execucions d'obra de construcció o rehabilitació d...