Plans de pensions: límits i novetats per al 2022
Amb la Llei de pressupostos generals de l’Estat per a 2022, l’aportació màxima anual per realitzar a plans de pensions individuals va passar de ser 2.000 euros a 1.500 euros. Però en aquesta mateixa norma s’introdueix una nova possibilitat per aplicar aquest incentiu fiscal que permet reduir la nostra base imposable. A continuació li expliquem.
Com ja l'hem anat informant, la Llei 22/2021, de 28 de desembre, de pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2022 contempla una sèrie d'importants mesures fiscals, entre les quals trobem la modificació del límit general amb el qual opera la reducció per aportacions i contribucions a sistemes de previsió social (plans de pensions, mutualitats de previsió social, plans de previsió assegurats, plans de previsió social empresarial i assegurances de dependència severa o gran dependència), que redueix de 2.000 a 1.500 euros anuals el component fix del citat límit. Si recorden l'any passat la LPGE per a l'any 2021, va reduir aquest límit de 8.000 euros a 2.000 euros anuals.
Però en aquesta mateixa norma s'introdueix una nova possibilitat per aplicar aquest incentiu fiscal que permet reduir la nostra base imposable.
Per a una millor comprensió presentem l'evolució de la seva regulació en els últims exercicis:
EXERCICI 2020 EXERCICI 2021 EXERCICI 2022
Llei 11/2020 PGE Llei 22/2021 PGE
_________________________________________________________________________________________________________
Límit màxim de La menor de: 8.000 euros La menor de: 2.000 euros La menor de: 1.500 euros
reducció general (aportació individual o (aportació individual). (aportació individual).
empresarial). El 30 % de la El 30 % de la suma dels El 30 % de la suma dels rendiments
suma dels rendiments nets rendiments nets del treball nets del treball i d'activitats
del treball i d'activitats i d'activitats econòmiques econòmiques percebuts
econòmiques percebuts percebuts individualment individualment en l'exercici.
individualment en l'exercici. en l'exercici.
Es podrà reduir fins a 10.000 Es podrà reduir fins a 10.000 euros
euros anuals, si la diferència anuals, si la diferència (8.500 euros)
(8.000 euros) prové de prové de contribucions empresarials
contribucions empresarials o d'aportacions del treballador
al mateix instrument de previsió
social per import igual o inferior
a la contribució empresarial.
_________________________________________________________________________________________________________
Aportacions a sistemes de previsió social dels quals sigui partícip, mutualista o titular el cònjuge del contribuent.
Amb un límit màxim de 2.500 euros anuals sempre que el cònjuge no obtingui rendiments nets del treball ni d'activitats econòmiques, o els obtingui en quantia inferior a 8.000 euros anuals.
Amb un límit màxim de 1.000 euros anuals sempre que el cònjuge no obtingui rendiments nets del treball ni d'activitats econòmiques, o els obtingui en quantia inferior a 8.000 euros anuals.
_________________________________________________________________________________________________________
Les aportacions pròpies que l'empresari individual realitzi a plans de pensions d'ocupació o a mutualitats de previsió social, dels quals, al seu torn, sigui promotor i partícip o mutualista, seran considerades com a contribucions empresarials, a l'efecte del còmput del límit de 8.500 euros establert per a aquesta mena de contribucions a partir de 2022.
_________________________________________________________________________________________________________
I és en aquest quadre comparatiu on podem apreciar les principals diferències existents per a l'exercici 2022:
- Es redueix l'aportació màxima anual a plans individuals de 2.000 euros a 1.500 euros.
- S'incrementa l'aportació màxima anual a plans empresarials col·lectius de 8.000 euros a 8.500 euros.
- Per a aquest segon tipus d'aportacions a plans d'ocupació col·lectius, es permet als treballadors de realitzar aportacions individuals en els plans col·lectius sempre que s'aporti el mateix import o en una quantia inferior que la contribució empresarial realitzada.
És en aquest últim punt on apareix la principal novetat respecte de l'exercici anterior, perquè en 2021, aquest límit addicional per contribucions a sistemes de previsió social empresarial estava xifrat en 8.000 euros anuals i permetia només les contribucions de l'empresari a favor del seu empleat a instruments de previsió social empresarial (plans de pensions d'ocupació, plans de previsió social empresarial i mutualitats de previsió social). En conseqüència aquesta modificació, en termes més "col·loquials", implica que:
Els treballadors, a més d'aportar un màxim anual de 1.500 euros als seus plans de pensions individuals, podran aportar "de la seva butxaca" fins a un màxim de 4.250 euros/anuals a plans d'ocupacions col·lectius sempre que l'empresa per a la qual treballen aporti aquesta mateixa quantitat (4.250 euros/anuals) al mateix pla col·lectiu fins a arribar al límit màxim conjunt de 8.500 euros fixat a partir de 2022.
És a dir, en el millor dels casos es podria aportar individualment (1.500 euros + 4.250 euros) = 5.750 euros anuals que juntament amb els 4.250 euros aportats per l'empresa assolirien el topall màxim de 10.000 euros establerts amb caràcter general.
Dit això, podem deduir que si l'empresa per a la qual treballem realitza una aportació en el nostre nom com a pagament en espècie del nostre salari per import de 3.000 euros durant l'exercici 2022, l'aportació màxima que podríem realitzar seria definida per 1.500 euros d'aportació màxima a un pla individual qualsevol i altres 3.000 euros al mateix pla col·lectiu on hagi aportat l'entitat per a la qual treballem; és a dir, tindríem 1.500 euros + 3.000 euros = 4.500 euros com a aportació individual (de la nostra butxaca) més, evidentment, els 3.000 euros aportats en el nostre nom per la nostra ocupadora; si l'empresa no aportés res el treballador tampoc podria fer-ho (excepte a plans individuals i amb el límit màxim de 1.500 euros/any o el 30 % de la suma de rendiments del treball i activitats econòmiques).
Fins aquí la teoria que ens mostra les possibilitats, que amb caràcter individual, es tindrien per aprofitar aquest incentiu fiscal en l'impost sobre la renda de les persones físiques -IRPF- a partir de 2022, ara bé, per a això evidentment resulta necessari tenir un pla d'ocupació col·lectiu en el qual empresa i treballador puguin realitzar les seves aportacions corresponents.
Newsletter Babià
Deixa'ns el correu electrònic i rebràs informació sobre les novetats de Babià Gestoria.
Vols coneixer més?Assessoria fiscal i comptable
En el servei d'assessoria fiscal i comptable realitzem la comptabilitat als nostres clients de manera integral i liquidem impostos d'acord amb la normativa vigent.
Conèixer mésArticles relacionats
Hisenda obligarà els aturats a presentar la declaració de la renda a partir de l'any que ve
perPere Babià Díez22/11/2024Comptable fiscalL'Agència Tributària obligarà tots aquells contribuents que hagin cobrat la prestació per desocupació aquest any a presentar la declaració de la Renda ...
Quin tipus d'IVA s'aplica a les obres d'habitatges
perPere Babià Díez18/11/2024Comptable fiscalObres de construcció o rehabilitació
Tributen al tipus reduït (10%) les operacions següents:
- Execucions d'obra de construcció o rehabilitació d...
El Pacte Successori i els seus efectes Fiscals
perNone11/11/2024Comptable fiscalEl Pacte Successori es troba regulat en els articles 431-1 a 431-17 del Codi Civil de Catalunya; podríem definir-lo com un acord de voluntats (entre dues o més persones) que produeix ...